میلگرد آهن
میلگرد آهن
سطح میلگرد ساده، که با استاندارد A1 شناخته می شود، صاف و بدون آج می باشد. میلگرد ساده طبق استاندارد ملی ایران ISIRI 3132 ساخته شده و در پروژه های ساختمانی و صنعتی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. میلگرد ساده دوام بسیار زیادی دارد و می تواند به راحتی بار مکانیکی بسیار زیادی را تحمل کند.
همواره با شنیدن نام میلگرد کاربرد ساختمانی آن در ذهن متبادر می گردد. حال آنکه میلگرد ساده کاربردهای دیگری نیز دارد. اگر میلگرد ساده به صورت کلاف باشد می تواند به عنوان دورپیچ میلگردهای شاخه به کار رود. از میلگرد ساده در ساخت شفت های صنعتی نیز استفاده می گردد. میلگرد کلاف با قطرهای پایین یا نازک در تهیه سیم بگسل، توری، سیم خاردار، الکترود جوشکاری (قلم جوش)، فنر، انواع مفتول صنعتی، پیچ و پرچ و … کارایی دارد. در برخی از پروژه ها از میلگرد ساده برای تولید مش و گریتینگ هم استفاده می گردد.
جنس میلگردهای ساده نیز بنابر کاربرد آنها تنوع بسیاری دارد. فولاد ساده ی کربنی در میلگرد هایی که برای تولید سیم خاردار و توری استفاده می شود، فولاد های نرم ساختمانی برای میلگردهای کلاف برای فونداسیون آسمان خراش، میلگرد A36 برای نصب مهاری مخازن عظیم پتروشیمی ها که در فونداسیون بتنی پیچ می شود، میلگرد از جنس فولاد ضد زنگ 316 برای کوره ها یا کاربرد در محیط های بسیار خورنده مانند دریا، میلگرد کامپوزیتی فایبرگلاس و یا گرافیت برای استفاده در سازه هایی که وزن زیاد مشکل به حساب می آید، نمونه هایی از تنوع جنس در میلگرد ساده به حساب می آیند.
در استاندارد ملی ایران شماره 3132 ، تعریف میلگرد به صورت زیر آمده است:
محصول فولادي گرم نَوَرديده به صورت ساده يا آج دار با مقطع گرد كه به صورت شاخه اي (مستقيم درطول معين) يا كلاف (به صورت حلقوي پيوسته) بسته بندي مي شود. در این استاندار کلیه ی الزامات لازم برای استفاده از انواع میلگرد در ساختمان سازی بیان شده است.
در کشور ما میلگرد فولادی ساده به میلگرد A1 شهرت دارد که مرجع این نام گذاری استاندارد GOST 2590 روس می باشد. به وسیله ی این نامگذاری میلگرد ساده از میلگرد های آجدار که با A3، A2 و A4 نشان داده می شوند، تمایز پیدا کرده است. تفاوت عمده ی ملیگرد ساده با میلگردهای آجدار ظاهر صاف و صیقلی آن نسبت به ظاهر برجسته میلگرد های آجدار است. اما از لحاظ کاربرد و همچنین خواص مکانیکی نیز در این دو نوع میلگرد تفاوت هایی وجود دارد. با فولاد مهر آسین آسیا همراه باشید…
کارخانجات بزرگی همچون ذوب آهن اصفهان، فولاد کویر کاشان، فولاد خراسان، فولاد آذربایجان میانه، فولاد آناهیتا گیلان، آذر گستر سدید، فولاد آلیاژی ایران و همچنین نورد و فولاد نوین متین از مهم ترین تولید کنندگان میلگرد و کلاف می باشند.
فولاد ST37
فولاد ST37 ، توسعه سریع صنعت، در صنایع مختلف به ویژه صنعت ماشین آلات باعث توسعه فناوری و تولید مواد اولیه می شود. یکی از مواد اولیه ای که در صنایع کاربرد بالایی دارد فولاد ST37 می باشد . ورق st37 دارای خواص مکانیکی بالایی می باشد که این موضوع طول عمر محصولات تولید شده از آن را افزایش می دهد. برای افزایش خواص مکانیکی محصولات فولادی، از عملیات حرارتی استفاده می شود. فولاد ساختمانی مانند ST37 به واسطه درصد کربن بسیار کم، جوش پذیری مناسبی دارند. به همین دلیل نسبت به سایر رقبای خود دارای کاربرد بسیار بیشتری می باشند . جوشپذیری فولاد ساختمانی با افزایش درصد کربن کاهش می یابد. این ورق در استانداردهای مختلف به صورت S235JR ، JIS:SS400 ، ASTM:A283C ،UNI:FE360B نامگذاری می شود.
خواص مکانیکی فولاد ST37
خواص مکانیکی ورق ST37 شامل استحکام تسلیم ۲۳۵ MPa ، استحکام کششی ۳۶۰-۵۱۰ MPa می شود که رنج بسیارمناسبی برای مقاطع فولادی مانند تیرآهن، میلگرد، ورق، نبشی، ناودانی و پروفیل ها می باشد .
کاربرد ورق ST37
- سازههای ساختمانی
- ساخت مقاطع فولادی مانند پروفیل ، میلگرد ، نبشی
- صفحه ستون ساختمان
- لوازم خانگی مانند یخچال و ماشین لباسشویی
- ساخت نبشی و ناودانی
- بدنه خودرو
- ساخت دستگاه صنعتی
- ورق پانچ و صفحات مشبک
تفاوت فولاد st37 با فولاد st52
۱ : فولادهای st52 دارای مقاومت بالا اما شکل پذیری پایینتری نسبت به فولاد st37 می باشند .
۲ : مقدار کربن در فولادهای st52 بیشتر بوده که این موضوع دلیل اصلی شکل پذیری کم فولاد st52 است .
۳ : فولادهای st52 از نوع فولادهای پر مقاومت و کم آلیاژ هست و با فولاد های آب دیده و بازپخت شده (فولاد خشکه) فرق میکند .
۴ : فولادهای st52 بدلیل داشتن کربن و منگنز بیشتر، دارای استحکام بیشتری میباشند و بیشتر در صنایع به کار میروند.
۵ : استفاده از فولاد St52 به جای فولاد st37 یا ترکیبی از فولاد St52 و فولاد st37 معمولا موجب کاهش وزن فولاد مصرفی در ساختمان سازی می شود .
میلگرد آجدار چیست ؟
به میلگردهایی گفته می شود که بر روی سطح خود دارای شیار یا برجستگی های طولی یا عرضی هستند که برای پیوند بهتر میلگرد در بتن ایجاد شده اند. این میلگردها در سه نوع تقسیم بندی می شوند :
میلگرد آجدار مارپیچی ( میلگرد A2 )
-
میلگرد آجدار جناغی ( میلگرد A3 )
-
میلگرد آجدار مرکب ( میلگرد A4 )
کاربرد انواع میلگرد در ساختمان ؟
میلگردها به اشکال مختلفی در مواد بتنی استفاده می شوند و معمولا در نقشه های سازه ای, مانند تصویر زیر ترسیم می شوند. شما می توانید با مشاهده تصویر زیر متوجه شوید که علامت اختصاری هر میلگرد چیست. در ادامه کاربرد هر یک از آنها شرح داده شده است.
- میلگرد راستا : مقاومت کششی بتن را افزایش می دهد.
- میلگرد خاموت : از گسترش ترک خوردگی و بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی جلوگیری می کند.
- میلگرد سنجاقی : در تقویت مقاومت برشی خاموت ها و برقراری اتصال کامل بین میلگردهای طولی و خاموت موثر است.
- میلگرد خرک : در بتن ریزی فونداسیون و کف ساختمان, برای قرار دادن دو شبکه افقی متوالی با فواصل معین در یک قالب کاربرد دارد.
- میلگرد رکابی : برای در یک راستا قرار دادن آرماتورهای عمودی یا طولی در بتن ریزی دیوارها و دال ها (U شکل) یا بین دو سفره آرماتور (شبکه مش بندی) به کار می رود.
- میلگرد ادکا : برای تحمل نیروهای برشی و لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیر, به کار می رود.